Tranzitie digitala si eco-climatica!
Finantat din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) - Granturi pentru digitalizarea universitatilor:
Componenta C15 - Educatie
Reforma 5: Adoptarea cadrului legislativ pentru digitalizarea educatiei
Investitia 16: Digitalizarea universitatilor si pregatirea acestora pentru profesiile digitale ale viitorului
Titlul proiectului: TDEC - Tranzitie digitala si eco-climatica!
Codul proiectului: 1882935467
Valoarea totala a proiectului: 16.682.138,28 Lei
Durata si perioada de implementare a proiectului: Septembrie 2022 - Decembrie 2025
 

Strategia de digitalizare | TDEC - Tranzitie digitala si eco-climatica

Digitalizarea vietii economico-sociale este o realitate a prezentului, proces grabit de contextul pandemic al anilor 2019-2021, dar care a fost bine primita de generatiile tinere. Universitatea Ecologica din Bucuresti (UEB) considera digitalizarea ca pe o componenta de baza a misiunii asumate prin Carta universitatii. Viziunea asupra procesului continuu de digitalizare a activitatilor de educatie, dar si al celor administrative din cadrul universitatii este asumata in strategia de digitalizare a universitatii. Prin activitatile de digitalizare UEB va sprijini si promova initiativele de dezvoltare durabila a sistemului informational de la nivelul universitatii, de formare continua, invatare pe parcursul vietii si promovare a digitalizarii in rândul studentilor.

Obiectivele strategice si actiunile pentru indeplinirea acestora, prevazute in strategia de digitalizare, au in vedere atât diversitatea domeniilor de specializare prezente in universitate si crearea unor oportunitati de colaborare multidisciplinara, cât si individualitatea acestor domenii pentru aprofundarea unor teme specifice ale digitalizarii.

Pregatirea studentilor pentru profesiile digitale ale viitorului va avea in vedere impletirea cunostintelor de specialitate ale profesiei cu dezvoltarea competentelor si abilitatilor digitale, specifice activitatilor desfasurate la sediul angajatorului si prin tele-munca.

Tehnologiile digitale stimuleaza tranzitia catre o economie verde, componenta a unei economii circulare, iar Universitatea Ecologica din Bucuresti, conform misiunii generale asumata prin Carta universitatii, „cultiva valorile stiintei si culturii universale si, in special, ale stiintei mediului”.

Universitatea Ecologica din Bucuresti va continua adaptarea la caracteristicile digitale ale societatii actuale, prin inovare, mentinerea performantei si a excelentei academice si de cercetare, unde activitatile didactice si de cercetare vor fi puternic sustinute de tehnologie.

In perioada pandemica, 2019-2021, Universitatea Ecologica din Bucuresti s-a adaptat rapid la invatamântul online, prin utilizarea platformelor de video-conferinta pentru activitatile sincrone. Pentru activitatile didactice asincrone a utilizat in continuare platformele de tip eLearning, acestea fiind deja o prezenta reala in viata universitatii.

In perspectiva reala de trecere la un invatamânt hibrid in România, Universitatea Ecologica din Bucuresti isi propune sa dezvolte utilizarea tehnologiei digitale pentru a sustine activitatile didactice de predare, de studiu individual si de evaluare. Pentru a realiza acest obiectiv strategic, universitatea isi propune sa imbunatateasca baza materiala hardware si software, integrând toate sistemele intr-un ecosistem digital complex.

Interactiunea fata-in-fata va fi in continuare pilonul de baza al educatiei academice, dar in care tehnologia va aduce valoare adaugata acestuia, imbunatatind, simplificând si eficientizând toate activitatile academice, de cercetare si administrative, pentru a oferi un invatamânt modern, printr-o invatare personalizata, flexibila si centrata pe student in toate etapele si stadiile educatiei si formarii.

Tehnologia poate fi un instrument puternic si catalizator pentru invatarea creativ-inovatoare si colaborativa. Totodata poate ajuta cursantii si cadrele didactice sa acceseze, sa creeze si sa distribuie continut digital. Crearea in mod adecvat a continutului digital, alegerea instrumentelor si designul platformelor tehnologice, alaturi de metodele pedagogice adaptate digitalizarii, pot ajuta sau pot descuraja cursantii in raport cu asimilarea cunostintelor sau deprinderea abilitatilor specifice. Studentii cu dizabilitati au nevoie de instrumente care vor fi complet accesibile pentru a putea beneficia de transformarea digitala. Ecosistemul digital va oferi fara nicio discriminare studentilor, personalului didactic si auxiliar, de cercetare si administrativ solutii si servicii digitale de inalta tehnologie, care vor contribui determinant la dezvoltarea activitatii UEB.

Strategia se adreseaza in mod nemijlocit fiecarui membru al comunitatii academice si ii actualizeaza competentele, ii pune la dispozitie mijloacele hardware si software si ii ofera suport in activitatea didactica de predare si de evaluare.



Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.
PNRR. Finantat de Uniunea Europeana - UrmatoareaGeneratieUE
https://www.facebook.com/PNRROficial/
https://mfe.gov.ro/pnrr/