• +40 21 316 79 32

Informatii

Va rugam sa completati un chestionar privind relevanta calificarilor aferente programelor de master din domeniul DREPT fata de cerintele tinerilor pe termen lung.
Formularul se completeaza online la adresa: Google Form

Dreptul inteligentei artificiale

    Coordonator: prof. univ. dr. Mircea DUTU

    Primul master profesional de Dreptul inteligentei artificiale (autorizat prin H.G. nr. 413/2024) este organizat, incepand cu anul universitar 2024/2025, in cadrul Facultatii de Drept a Universitatii Ecologice din Bucuresti.

    Inteligenta artificiala (IA) ca noua si radicala evolutie tehnologica a devenit o preocupare majora pentru specialistii diverselor domenii de activitate, inclusiv cel juridic. Dupa multiplicarea documentelor etice in materie si numeroase alte instrumente de soft law, in special europene si internationale, si generarea primelor jurisprudente pertinente din ce in ce mai numeroase au aparut si primele reglementari juridice propriu-zise, iar altele isi asteapta promulgarea. Adoptarea formala la 13 aprilie 2024 a Regulamentului UE privind IA si la 17 mai a.c. a Conventiei-cadru a Consiliului Europei privind inteligenta artificiala si drepturile omului, democratia si statul de drept marcheaza progrese importante. Dreptul inteligentei artificiale (Dreptul IA) apare si se cristalizeaza astfel ca o noua ramura de drept, cu un pronuntat caracter interdisciplinar si precum o inedita disciplina stiintifica, de studiu si de cercetare pertinente. Formarea complementara si de specialitate a juristilor a devenit o necesitate, iar rapiditatea fenomenului de afirmare a aplicatiilor IA reflecta urgenta demersului educativ adecvat, inclusiv si mai ales la nivelul masterului profesional.

    1.Obiective:

    • Formarea solida pentru promovarea obiectivelor tranzitiei digitale si a aplicatiilor IA in domeniile lor de competenta primordiala. Este o formare complementara, inovanta si novatoare in marile materii ale dreptului public si ale dreptului privat, dreptului UE si dreptul international precum si in discipline de specialitate.
    • 2.Competente dobandite si transferabile:

      • – capacitatea de a rezolva si anticipa problemele juridice susceptibile a rezulta din dezvoltarea masiva si accelerata a inteligentei artificiale in societate si solutiile care vor putea fi adoptate;
      • – capacitatea de a identifica si stapani problemele juridice, mizele etice, sociale, economice si internationale, precum si de a cunoaste implicatiile practice ridicate de dezvoltarea inteligentei artificiale.
      • 3.Echipa didactica:

        • Cadrele didactice participante s-au remarcat prin elaborarea de studii si realizarea de publicatii relevante in materie, sunt implicate in Proiectul TDEC – Tranzitie Digitala si Ecoclimatica – 1882935467 si vor desfasura activitatile pertinente alaturi de profesionisti specializati in datele problematicii.
        • 4.Destinatarii (cursantii) masterului:

          • – licentiati in drept si in specializari conexe: avocati, magistrati, notari, executori judecatoresti, juristi-consultanti din intreprinderi, consultanti din banci, asigurari, structuri internationale s.a.
          • 5.Tematica abordata:

            • Disciplinele de studiu (obligatorii si optionale) se refera la implicatiile IA in dreptul civil, dreptul penal, dreptul muncii, dreptul mediului, dreptul bancar si fiscal, dreptul international, dreptul proprietatii intelectuale, dreptul UE, etica si filosofia juridica a IA, impactul aplicatiilor IA asupra drepturilor fundamentale s.a.
            • – Perioada de inscriere: 3 iunie – 20 septembrie 2024 (in limita locurilor disponibile).

Institutii de Drept Privat

    Coordonator: conf. univ. dr. Victor MARCUSOHN

    Misiunea programului de master Institutii Fundamentale si Probleme Actuale de Drept Privat consta din studierea aprofundata a principalelor institutii din dreptul civil, dreptul comercial, dreptul familiei si dreptul procesual civil, fara a pierde din vedere bazele actualului drept privat romanesc.

    Scopul programului de master este de a contribui la crearea unei culturi juridice profunde a absolventilor de studii universitare, prin dezvoltarea aptitudinilor si competentelor specifice activitatii juridice aferenta dreptului privat si a modului în care acestea se aplica si produc efecte în societate actuala

    Programul de studii masterale urmareste, de asemenea, si formarea de specialisti de înalta competenta si calificare în domeniul profesiilor juridice, si nu numai, stimulând în acest sens o permanenta inter-relationare între notiunile de ordin teoretic, cele aplicativ-practice si cele de cercetare stiintifica. În acest sens, absolventii programului de master vor avea posibilitatea de a urma atât o cariera academico-didactica, cât si una de cercetare stiintifica sau aplicativ-practica (ex. avocat, magistrat, consilier juridic, functionar public etc.).

    Obiectivele generale si specifice, asumate sunt:

    • Principalele obiective ale programului de master constau in asigurarea unei cunoasteri aprofundate a ariilor de studiu aferente acestuia, pentru formarea de competente profesionale specifice, cu centrarea pe institutii relevante ale dreptului privat si anume pe concepte si institutii fundamentale de drept civil, regimuri matrimoniale, conflicte de legi, drept societar, dreptul insolventei, probatiunea si proceduri speciale in procesul civil, raspunderea in dreptul privat si aspecte de noutate referitoare la dreptul privat digital, protectia mediului si publicitate imobiliara.

    Durata: 2 semestre

    Forma de finalizare - lucrare de disertatie sustinuta in fata unei comisii.

Drept intern si international al mediului

    Coordonator: prof. univ. dr. Mircea DUTU

    Studiile universitare de master asigura aprofundarea cunostintelor generale si de specialitate ale domeniul de licenta sau dintr-un domeniu apropiat, dobandirea de abilitati cognitive specifice, dezvoltarea capacitatii de cercetare stiintifica.

    Organizarea si desfasurarea acestui program de studii universitare de master a fost generata de necesitatea formarii unor specialisti in domeniul protectiei mediului si a instruirii consultantilor de specialitate, in vederea cunoasterii aprofundate a reglementarilor juridice si instrumentelor internationale de protectie a mediului si aplicarii acestora, in context national.

    Misiunea academica si de cercetare asumata de Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Ecologice din Bucuresti, de a fi in permanent acord cu reglementarile juridice in domeniul protectiei dreptului fundamental al omului la un mediu sanatos si echilibrat ecologic, precum si cu tehnicile de solutionare a problemelor privitoare la protectia mediului, in diferite domenii de activitate, a condus la initierea, organizarea si desfasurarea programului de studii universitare de master: Drept intern si international al mediului.

    Prezentul program de studii se adreseaza unei largi categorii de licentiati, precum juristi, economisti, ecologisti, specialisti in domeniul administratiei publice, care in exercitarea profesiilor lor implica cunoasterea legislatiei de mediu.

    Obiectivele generale si specifice, asumate sunt:

    • aprofundarea si/sau familiarizarea studentilor cu cele mai noi reglementari juridice in domeniul protectiei mediului, in contex regional si international;
    • crearea competentelor profesionale si deprinderilor de cercetare stiintifica, in domeniul dreptului intern si international al mediului;
    • capacitatea de a actiona independent si creativ, in abordarea si solutionarea problemelor specifice privind protectia mediului, de a evalua obiectiv si constructiv stari critice, de a rezolva probleme complexe si de a comunica rezultate in mod demonstrativ;
    • formarea si aplicarea creativa a metodelor in cercetare, in vederea pregatirii pentru studii universitare de doctorat;
    • recunoasterea calitatii programului de studii din partea unor institutii nationale si internationale profesionale;
    • dezvoltarea eficientei, prin participarea profesorilor din alte institutii nationale si internationale, in vederea sustinerii unor comunicari, expuneri, prelegeri.

    Durata: 2 semestre

    Forma de finalizare - lucrare de disertatie sustinuta in fata unei comisii.

Drept international si dreptul Uniunii Europene

    Coordonator: conf. univ. dr. Aurelian GHERGHE

    Misiunea programului de studii Drept international si dreptul Uniunii Europene (comunitar) este de a forma specialisti in acest domeniu, de a cunoaste si aprofunda legislatia europeana.

    Programul se adreseaza unei largi categorii de absolventi cu studii superioare: judecatori, procurori, avocati, consilieri juridici, economisti, lor alaturandu-li-se oameni de afaceri, politicieni, personal din administratia de stat, functionarii publici, sefi de institutii, medici si ingineri, cadre didactice din licee si facultati.

    Obiectivele generale si specifice, asumate sunt:

    • cunoasterea si intelegerea drepturilor si obligatiilor tarii noastre ca stat membru al Uniunii Europene;
    • insusirea si aprofundarea de catre studenti a unor domenii specifice dreptului comunitar avand in vedere obiectivele pe termen scurt, mediu si indepartat pe care Romania si le-a propus;
    • cunoasterea si intelegerea problematicii europene;
    • studiul jurisprudentei europene si a sistemului monetar european;
    • studiul si aprofundarea caracteristicilor si a mecanismelor specifice jurisdictiei internationale;
    • aprofundarea problematicii referitoare la concurenta competentelor instantelor jurisdictionale internationale.

    Forma de finalizare - lucrare de disertatie sustinuta in fata unei comisii.

    Durata: 2 semestre

Drept international si european al afacerilor

    Coordonator: conf. univ. dr. Sorana Mara POPA

    Organizarea si desfasurarea programului de studiu Dreptul afacerilor a fost generata de nevoia formarii unor specialisti in domeniul afacerilor internationale, a cunoasterii si aprofundarii legislatiei din domeniu.

    Scopul programului de studii este de a aprofunda cunostintele dobandite in domeniu, de a pune de acord aceste cunostinte cu evolutia realitatilor manifestate pe piata internationala si, desigur, cea europeana a afacerilor.

    Programul de studii Drept international si european al afacerilor se adreseaza unei largi categorii de absolventi cu studii superioare juridice: judecatori, procurori, avocati, consilieri juridici, lucratori ai serviciilor de informatii, politisti, functionari internationali, mediatori si consilieri ai unor agentii guvernamentale care activeaza sau au legatura cu mediul de afaceri.

    Obiectivele generale si specifice, asumate sunt:

    • aprofundarea cunostintelor generale si de specialitate din domeniul studiilor de licenta sau in domenii apropiate;
    • dezvoltarea capacitatii de cercetare stiintifica si obtinerea de competente complementare in alte domenii decat cel de licenta;
    • formarea specialistilor competitivi in mediul de afaceri;
    • adaptarea absolventilor de facultate la rigorile economiei de piata moderna;
    • dezvoltarea capacitatilor de a gestiona informatii profesionale in circulatie la nivel managerial.

    Durata: 2 semestre

    Forma de finalizare - lucrare de disertatie sustinuta in fata unei comisii.

Drept social roman si european

    Coordonator: prof. univ. dr. Alexandru TICLEA

    Misiunea programului de studii Drept social roman si european este de a forma specialisti in domeniul dreptului social roman si european, consilieri si consultanti de specialitate, in acord cu Clasificarea Ocupatiilor in Romania.

    Programul se adreseaza unei largi categorii de absolventi cu studii superioare: judecatori, procurori, avocati, consilieri juridici, reprezentanti ai organizatiilor sindicale si patronale, manageri, diplomati, functionari internationali, experti si consilieri ai unor agentii guvernamentale sau ai unor asociatii si organizatii neguvernamentale.

    Obiectivele generale si specifice, asumate sunt:

    • familiarizarea studentilor cu cele mai noi reglementari juridice in domeniul muncii si protectiei sociale si aprofundarea acestora;
    • dezvoltarea capacitatii de cercetare stiintifica si obtinerea de competente complementare in alte domenii decat cel de licenta;
    • actionarea independenta si creativa in abordarea si solutionarea problemelor specifice privind dreptul muncii si al securitatii sociale.

    Durata: 2 semestre

    Forma de finalizare - lucrare de disertatie sustinuta in fata unei comisii.

Dreptul informatiilor si al securitatii private

    Coordonator: conf. univ. dr. Irina-Maria GRIGORE-RADULESCU

    Misiunea de invatamant si de cercetare stiintifica asumata de Facultatea de Drept de a fi permanent in acord cu evolutia realitatilor manifestate pe piata muncii romaneasca si europeana, a condus la initierea programului de studii universitare de masteratDreptul informatiilor si al securitatii private.

    Necesitatea organizarii si desfasurarii acestui program de studii a fost generata de nevoia formarii unor specialisti in informatii si securitate privata, a instruirii consilierilor sau consultantilor de specialitate, a pregatirii managerilor societatilor de protectie si paza, in acord cu nomenclatorul national de calificari.

    Acest program de studii se adreseaza unei largi categorii de absolventi cu studii superioare juridice: judecatori, procurori, avocati, consilieri juridici, lucratori ai serviciilor de informatii, politisti, diplomati, functionari internationali, experti si consilieri ai unor agentii guvernamentale care activeaza in domeniul prevenirii si combaterii criminalitatii organizate sau ai unor asociatii si organizatii nonguvernamentale.

    Obiectivele generale si specifice, asumate, sunt:

    • aprofundarea cunostintelor generale si de specialitate in domeniul studiilor de licenta sau intr-un domeniu apropiat, dobandirea de abilitati cognitive specifice, dezvoltarea capacitatii de cercetare stiintifica sau obtinerea de competente complementare in alte domenii decat cel de licenta;
    • delimitarea cadrului juridic si institutional in materia securitatii nationale de acela al securitatii si protectiei in sistem privat;
    • asigurarea unei transparente in ceea ce priveste studiul unor notiuni si concepte necesar a fi cunoscute de toate categoriile socio-profesionale.

    Durata: 2 semestre

    Forma de finalizare - lucrare de disertatie sustinuta in fata unei comisii.

Stiinte penale si criminalistica

    Coordonator: prof. univ. dr. Petre BUNECI

    Studiile universitare de master asigura aprofundarea cunostintelor generale si de specialitate ale domeniului de licenta sau dintr-un domeniu apropiat, dobandirea de abilitati cognitive specifice si dezvoltarea capacitatii de cercetare stiintifica.

    Organizarea si desfasurarea acestui program de studii universitare de master a fost generata de necesitatea formarii unor specialisti in domeniul dreptului penal si al criminalisticii, cunoscatori avizati ai fenomenului criminalitatii, in diversele sale forme de manifestare, precum si ai reglementarilor juridice aferente, deosebit de dinamice.

    Initierea, organizarea si desfasurarea programului de studii universitare de master Stiinte penale si criminalistica a fost determinata de dorinta de aaprofunda noile reglementari juridice ce opereaza in acest domeniu si a avut ca suport misiunea academica si de cercetare asumata la nivelul institutiei.

    Prezentul program de studii se adreseaza atat absolventilor cu studii superioare in domeniul juridic, cat si absolventi licentiati in psihologie, economie, sociologie etc.

    Misiunea masteratului este de a forma specialisti (avocati, judecatori, consilieri juridici, economisti, functionari internationali, experti si consilieri ai unor asociatii si organizatii nonguvernamentale) in domeniul stiintelor penale, criminalisticii, protectiei drepturilor omului.

    La acest master pot participa si procurori, cadre didactice si cercetatori care doresc sa aprofundeze cunostintele din domeniu. Pregatirea vizeaza aspecte de noutate, controversate in literatura si practica judiciara.

    Obiectivele generale si specifice, asumate sunt:

    • familiarizarea studentilor cu cele mai noi reglementari juridice in domeniul stiintelor penale si criminalisticii si aprofundarea lor;
    • utilizarea adecvata a limbajului specific domeniului stiintelor penale si criminalisticii in comunicarea cu medii profesionale diferite;
    • intrebuintarea integrata a aparatului conceptual si metodologic in situatii specifice incomplet definite, pentru a rezolva probleme teoretice si practice noi;
    • formarea si aplicarea creativa a metodelor in cercetare, in vederea pregatirii pentru studii universitare de doctorat;
    • dezvoltarea eficientei, prin participarea profesorilor din alte institutii nationale si internationale, in vederea sustinerii unor comunicari, expuneri, prelegeri;
    • recunoasterea calitatii programului de studii din partea unor institutii nationale si internationale profesionale.

    Forma de finalizare - lucrare de disertatie sustinuta in fata unei comisii.

    Durata: 2 semestre

    Hotarare nr.404 din 2006

    Metodologia - cadru de organizare si desfasurare a examenelor de licenta/diploma si disertatie

    INSTITUTII DE DREPT PENAL I

    INSTITUTII DE DREPT PENAL II

    INSTITUTII DE DREPT PROCESUAL PENAL I

    INSTITUTII DE DREPT PROCESUAL PENAL II

    PROBATIUNEA I si II