Asociatia ALUMNI UEB

Motto:
"In indrazneala este si geniu si putere si magie!"

Perioada studentiei constituie, pentru oricine a trait-o, etapa în care s-a format profesional, s-a conturat ca personalitate, si timpul in care a legat prietenii pe viata...

Perioada studentiei, se spune, reprezinta cei mai frumosi ani...anii care prefigureaza ceea ce vei deveni… anii care deschid portile spre implinire...

Dar trece, parca, prea curand. Si atunci raman amintirile...

Asociatia Alumni UEB doreste tocmai sa dureze o punte in timp. Incearca, prin activitatea ei, sa realizeze o legatura permanenta între absolventii UEB, azi juristi, economisti, ecologi, ingineri, manageri, ziaristi, psihologi, artisti, medici, profesori de educatie fizica si sport s.a., si spatiul universitar care i–a format. Indiferent de pozitia profesionala la care au acces absolventii simt totusi nevoia revenirii în mediul studentiei lor, a revederii cu fostii profesori si colegi si a pastrarii legaturii cu acestia.

Anul acesta Universitatea Ecologica din Bucuresti sarbatoreste 25 de ani de la fondarea ei, iar Asociatia Alumni UEB a fost infiintata acum 15 ani. In urma cu 25 de ani, la 4 aprilie 1990, un grup de entuziasti condus de prof. univ. dr. ing. Dolphi Drimer obtinea "certificatul de nastere" si prin aceasta recunoasterea oficiala a primei institutii de invatamant superior particular din Romania postcomunista. Acum 15 ani, acelasi Dolphi Drimer a inteles ca o comunitate academica nu este formata doar din profesorii si studentii din acel moment, ci din toti cei care au trecut pragul ei si sau format in atmosfera ei. Astfel, la initiativa sa a luat fiinta Asociatia Alumni UEB. Conducerea actuala a Universitatii, prof. univ. dr. Mircea Dutu, in calitate de Presedinte, si prof. univ. dr. Alexandru Ticlea, in calitate de Rector, a considerat oportuna continuarea activitatii acestei Asociatii si, iata-ne, din nou alaturi de voi. Pentru ca, nu-i asa, daca magistrii sunt cei care isi modeleaza discipolii, si absolventii sunt cei care dau valoare Universitatii.

Si daca, în 1990, au sustinut admitere la Universitatea Ecologica din Bucuresti peste 7000 de tineri pe cca. 1000 de locuri, azi, aceeasi Universitate, are cu mult peste 7000 de absolventi... Astfel, deviza ecologista, novatoare si creatoare in actiune, promovarea unei deveniri durabile, in sensul impacarii si compatibilizarii cu Natura, a fost transmisa mai departe pentru ca toti cei ce–au existat in spatiul UEB au fost "contaminati" de spiritul acesteia, indiferent ce specialitate au urmat.

Asociatia Alumni UEB îsi propune ca membrii ei sa ramâna conectati la problemele ecologiei, sa ofere sprijin si sa se sprijine reciproc în promovarea valorilor culturii, a stiintei si a civilizatiei. Vrea ca acestia sa îsi pastreze apartenenta la Universitatea Ecologica cu atât mai mult cu cât astazi problemele ecologice au devenit probleme cardinale ale civilizatiei noastre.

Asociatia are ca scop atât stabilirea relatiilor de colaborare între Universitatea Ecologica din Bucuresti si absolventii sai, din toate domeniile si de pretutindeni, cât si sprijinirea dezvoltarii bazei materiale, de învatamânt si cercetare din universitate, mentinerea si dezvoltarea traditiilor specifice Universitatii si cultivarea spiritului de apartenenta la comunitatea academica a acesteia.

În acest sens se doreste crearea unui cadru organizat de contact între Universitate si absolventi precum si asigurarea oportunitatilor de dezvoltare profesionala a acestora prin actualizarea informatiilor privind oferta de servicii educationale ale Universitatii. Se urmareste facilitarea comunicarii între absolventi, realizarea unor schimburi de experienta - absolventii care au ajuns sa lucreze în domenii interesante, care au câstigat experienta, pot împartasi cunostintele lor prin organizarea cu ajutorul Asociatiei a unor întâlniri sau conferinte, dar si organizarea de cursuri de perfectionare la nivelul Universitatii (cursuri postuniversitare, masterate si doctorate).

De asemenea, Asociatia Alumni promoveaza realizarea unor legaturi între ofertantii de locuri de munca care se adreseaza Universitatii si absolventii UEB, dar si initierea de relatii cu asociatii, fundatii si organisme similare din tara si strainatate. Un parteneriat vazut si ca o modalitate de dezvoltare si consolidare a vietii social-economice din tara noastra.

Legatura cu absolventii Universitatii este un motiv de mândrie, un imbold, si pentru actualii studenti. Un mod de relevare a posibilitatilor de dezvoltare profesionala a celor ce au fost la fel ca ei si totodata un model spre care sa tinda în pregatirea lor. Cu siguranta, sprijinul acordat Universitatii de catre absolventi prin donatii este la fel de important ca si recrutarea studentilor pentru diferite programe de studiu si acordarea de burse, sfaturi privind cariera sau alte cai.

Asociatia Alumni UEB promoveaza organizarea unor evenimente cultural-stiintifice având ca punct de pornire idei ecologiste, dar nu numai, încercând si în acest mod sa contribuie la îmbunatatirea nivelului vietii academice, precum si editarea unor buletine informative, brosuri, pliante si alte suporturi media prin care sa poata fi atinse scopurile propuse.

Are în vedere si realizarea de reuniuni si întâlniri la cererea absolventilor, sprijinind initiativele de acest gen prin punerea la dispozitie a salilor Universitatii si ocupându-se de aspectele ce tin de organizare.

Indiferent de momentul în care au parasit Universitatea, absolventii pastreaza o relatie complexa cu aceasta, o apreciaza sau o critica, dar nu o ignora niciodata. Totusi, perioada studentiei a fost cea care a conturat în mare parte personalitatea lor. Prin Asociatie se urmareste si încurajarea unui fenomen de „feed-back” în sensul obtinerii de ecouri, informatii legate de modul în care studentii unui timp au perceput viata lor în acea perioada si daca ar fi putut fi altfel…ce a fost bine si ce ar fi de schimbat sau de adaugat. Pentru ca numai prin perfectionare se poate reusi cresterea prestigiului Universitatii pe plan local, national si international.

Asociatia Alumni UEB încearca astazi restabilirea legaturii dintre colegi, dintre fostii studenti si profesori, dar si redescoperirea nazuintelor comune si, în acelasi timp, sprijinirea carierei fiecarui absolvent al Universitatii Ecologice.

Pentru ca mai ales acum, când traversam o criza economica fara precedent, este nevoie de o conjugare a eforturilor creatoare. Este nevoie de un angajament pe termen lung, de reciprocitate si corectitudine. Un efect sinectic, favorizat de un spatiu pentru contacte personale si profesionale între fostii colegi si cu participarea profesorilor este în masura sa ajute la depasirea tuturor obstacolelor.

Si pentru ca, nu-i asa, ceea ce a determinat poate optiunea pentru Universitatea Ecologica a fost curajul, profesionalismul, perseverenta. Sa nu uitam deci deviza de început a Universitatii…„în îndrazneala este si geniu, si putere si magie…”.